Craiova cu altă ramă

Craiova Capitala Culturală Europeană 2021?

craiova

În urmă cu 2 ani, dacă i-ai fi spus cuiva aceasta, ţi-ar fi râs în nas. „Mai întâi să învăţăm să aruncăm gunoaiele la coşul de gunoi, să plantăm copaci şi flori, să avem străzi asfaltate şi cartiere cu canalizare, să restaurăm clădirile de patrimoniu, să investim în pregătirea tinerilor şi să ne ocupăm de dezvoltarea lor personală şi profesională, să le oferim acces cetăţenilor la evenimente culturale, la festivaluri, târguri şi expoziţii, conferinţe şi simpozioane, concursuri. Mai avem mult de muncă până să ajungem vestul.”

Ei bine, în doar câţiva ani, Craiova demontează toate argumentele răuvoitoare şi demonstrează că atunci când ai în minte o idee clară şi un obiectiv precis, şi, foarte important, când începi să acţionezi, te apropii cu paşi repezi de un rezultat frumos.

Oltenii au fost şi încă sunt învăluiţi într-o bulă de stereotipuri: vorbesc repede, înşeală, au un simţ al umorului mai fin sau mai din talpa bocancului, după fire, sunt iuţi la vorbă şi la faptă, îşi ţin cuvântul când le convine şi îl uita când le contravine, se înfurie şi se calmează cât ai zice „fusei la piaţă” şi bineînţeles, sunt mari consumatori de bună dispoziţie, vin roşu din cultură proprie, fete frumoase şi muzica autohtonă.

Avem tineri frumoşi şi dornici de descoperiri, avem clădiri reabilitate, avem copaci înfloriţi şi înmiresmaţi, avem străzi curate şi spaţii verzi cu un inconfundabil miros de gazon proaspăt cosit, avem dans stradal, avem iniţiative ale tinerilor care se implica în activităţi de voluntariat, avem oameni care fac proiecte pentru alţi oameni, care sunt alături şi formează un colectiv de suport în dezvoltarea regională şi în dezvoltarea empatiei şi a comunicării între generaţii.

Iar sub egida Craiova culturală, avem evenimente zilnice marca Tradem, Casa de Cultură Traian Demetrescu: concerte, workshopuri de creaţie, expoziţii, întâlniri, precum şi Festivalul Internaţional Shakespeare, Festivalul Internaţional Craiova Muzicală, Festivalul Maria Tănase, Festivalul Puppets Occupy, spectacole Tudor Gheorghe, reprezentaţii ale marilor opere de talie universală la Teatrul Naţional Marin Sorescu şi Opera Romana Craiova, avem conferinţe de Social Media, cum a fost luna trecuta Sm4S, dedicate studenţilor, avem Competiţia Tinereţii, un concurs în care elevii au ocazia să exceleze în domeniul lor în faţa a zeci de oameni, avem elevi de la Colegiul Naţional Carol I care se implica în promovarea CCCE2021 la nivel european, avem Muzeul de Artă Craiova, o clădire impresionantă, un adevărat palat, după cum îi spune şi numele: „Palatul Jean Mihail” care este o operă de artă în sine si totodata locul unde m-as intoarce iar si iar, şi cel mai important, avem deschidere. Vrem să cunoaştem, să (re)descoperim Craiova cu alţi ochi, nişte ochi care acum se deschid, care văd frumosul într-o rază de soare înjumătăţită de un stâlp aşezat strâmb în mijlocul drumului, care zâmbesc atunci când copilul de la semafor cere şi bani după ce i-ai dat bomboane, care ştiu că oamenii te pot surprinde dacă le dai ocazia.

Ştiu că oraşul are mari şanse să câştige titlul mult disputat şi de fiecare dată când primesc întrebarea „Cine ar alege Craiova Capitala Culturală?” răspund cu un zâmbet larg: „Cei care ştiu că regiunea are mare potenţial, că doar oltenii se pot adapta atât de repede la noile schimbări aduse de candidatura, doar ei pot ţine pasul cu acest maraton de momente, doar ei se pot dezvolta atât de mult într-un atât de scurt timp, căci atunci când vine vorba de cultură, suntem ca un burete uscat care absoarbe apa vie pentru spiritul artistic al omului”. Craiova este tabloul nostru restaurat!

Craiova Capitala Culturală Europeană 2021 este o provocare, o provocare pe care am acceptat-o cu drag şi pentru care muncim cu spor în fiecare zi căci ştim că puterea unei regiuni se măsoară, printre altele, în oamenii care o locuiesc. Nu avem nevoie să devenim capitala culturală europeană; în sufletul nostru deja suntem.

Olteni, păstraţi-vă tradiţiile şi mândria de a fi născuţi pe pământ românesc!

Lasă un comentariu